Wt23042024

AktualizacjaPn, 23 Paź 2023 1pm

build_links(); ?>
Back Jesteś tutaj: Start Zdrowie Kategorie Odżywianie Oliwki – narodowy skarb Hiszpanii

Oliwki – narodowy skarb Hiszpanii

Hiszpańskie-oliwki---logoHiszpańskie oliwki są różnorodne pod względem kolorów i sposobów przyrządzania. Mogą być marynowane, solone, przyprawiane ziołami czy faszerowane. Mają uniwersalny smak, który sprawia, że można je jeść solo lub jako jeden ze składników wielu potraw: przekąsek, sałatek, dań głównych... a nawet deserów. Ponadto są niskokaloryczne i bogate w witaminy, dzięki czemu stanowią podstawę zrównoważonej diety.

Hiszpania jest największym producentem oliwek na świecie. Nic więc dziwnego, że oliwki stanowią bardzo istotny składnik kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Charakteryzują się one uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je spożywać zarówno bez żadnych dodatków, jak i w towarzystwie innych składników.

Doskonale komponują się z każdym daniem: sałatkami, ryżem, makaronem, mięsem, rybami oraz napojami. Jednak najczęściej hiszpańskie oliwki spożywa się w formie przekąsek. A ich oferta jest ogromna: oliwki w całości, bez pestek, czarne, zielone, fioletowe, solone, marynowane, przyprawione czosnkiem, cytryną lub aromatycznymi ziołami, np.: bazylią, oregano, tymiankiem. Popularne są także oliwki faszerowane: kaparami, anchois, papryką, tuńczykiem, łososiem, orzechami laskowymi, migdałami, cebulą, serem czy szynką. Różnorodność wypełnień, sposobów marynowania i form podawania oliwek sprawia, że stanowią one smaczną przekąskę trafiającą we wszystkie gusta. Ponadto pozwalają na stworzenie pysznych potraw w kilka minut. Wystarczy przygotować ulubioną marynatę lub dodać kilka warzyw i danie gotowe. Zawsze warto mieć hiszpańskie oliwki w kuchni!

Hiszpańskie oliwki są fit!

Hiszpańskie oliwki, oprócz wspaniałego smaku, posiadają także inną zaletę - mają niewiele kalorii. Właśnie dlatego są szczególnie polecane jako lekkostrawna przekąska. Wartość kaloryczna oliwek to około 150 kcal na 100 g, w porównaniu do 450-550 kcal, które mają inne powszechnie spożywane przekąski, np.: chipsy, orzeszki. Dodatkowo hiszpańskie oliwki zawierają potrzebne organizmowi tłuszcze – 82 proc. stanowią tłuszcze jednonienasycone. Głównie są to kwasy oleinowe, które wpływają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” (LDL), podnosząc zarazem poziom „dobrego cholesterolu” (HDL). Hiszpańskie oliwki są także bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.

Niezwykła hiszpańska oliwka!

Czy wiesz, że…

  • Pochodzę z Hiszpanii, największego producenta oliwek na świecie
  • Występuję w kolorach od zielonego, poprzez odcienie różu i fioletu, po czarny.
  • O moim kolorze decyduje czas zbioru, im jestem ciemniejsza, tym bardziej dojrzała
  • Spotkasz mnie w różnorodnych rodzajach: drylowaną, siekaną, nadziewaną anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, serem...
  • Obfituję w cenne witaminy oraz kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za obniżenie poziomu „złego cholesterolu” oraz podwyższenie poziomu „dobrego cholesterolu”
  • Posiadam minerały i mikroelementy, które korzystnie wpływają na Twoją urodę oraz samopoczucie
  • Mam niewiele kalorii, tylko 150 na 100 gram produktu. To bardzo mało w porównaniu z innymi przekąskami, np.: orzechami (600 kcal) czy chrupkami (540 kcal)
  • Zawsze jestem pod ręką, uczestniczę w spotkaniach z przyjaciółmi, dbam o dobrą atmosferę, zapewniam biesiadny nastrój, witalność i energię – w końcu pochodzę z gorącej Hiszpanii!
  • Jestem ważnym elementem diety śródziemnomorskiej
  • Świetnie wyglądam – w martini, w sałatkach, w koreczkach, na pizzy i na kanapkach. Idealnie pasuję do serów i wina
  • Doskonale smakuję – jako dodatek do dań głównych, w przystawkach i solo
  • Uwielbiają mnie na całym świecie. Hiszpańskie oliwki są dostępne w ponad 120 krajach

Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne przekąski z hiszpańskimi oliwkami

Hiszpańskie-oliwki-z-chlebem-serem-i-warzywamiHiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami
Składniki:
75 g hiszpańskich zielonych oliwek
75 g hiszpańskich czarnych oliwek
50 g pieczywa pokrojonego w kostkę
1 czerwona cebula
100 g sera Manchego pokrojonego w kostkę
5 pomidorków cherry
Świeże liście bazylii
Hiszpańska oliwa z oliwek

Opis:
Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Powyższe składniki włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

Hiszpańskie-oliwki-z-krewetkami-i-awokadoHiszpańskie czarne oliwki z krewetkami i awokado

Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
1 awokado pokrojone w kostkę
10 krewetek
Natka pietruszki do dekoracji
Hiszpańska oliwa z oliwek

Opis:
Usmaż krewetki i pokrój awokado w kostkę. Następnie powyższe składniki razem z czarnymi oliwkami włóż do miseczki. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek i udekoruj natką pietruszki.


Hiszpania jest największym producentem oliwek na świecie. Światowa produkcja oliwek wynosi ok. 1 mln 700 tys. ton, z czego ok. 30% przypada na Hiszpanię. 60% produkcji stanowią oliwki zielone, zaś 40% - oliwki czarne. Hiszpania zajmuje pierwsze miejsce pod względem eksportu oliwek, co stanowi ok. 32% światowego eksportu. Swoją pozycję zawdzięcza wysiłkowi i profesjonalizmowi całej branży, która łączy wieloletnią tradycję i wysoką jakość oliwek z zastosowaniem nowoczesnych technologii w produkcji przemysłowej.

Na skróty...

Wiadomości

Magazyn

  • Promocja
  • Czy wiesz, że...
  • Magazyn Policyjny

Sport

  • Żużel
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Tenis

Turystyka

  • Bieszczady
  • Dalekie Wyprawy
  • Podkarpacie

Kultura

  • Książki
  • Muzyka
  • Kino
  • Promocje

Zdrowie

  • Pierwsza Pomoc
  • Zdrowie i Urodai 
  • Poradnik

Regulaminy

  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin

Administracja