Cz18042024

AktualizacjaPn, 23 Paź 2023 1pm

build_links(); ?>
Back Jesteś tutaj: Start Zdrowie Kategorie Odżywianie Żywność bezglutenowa – co znajdziemy w ofercie e-sklepów?

Żywność bezglutenowa – co znajdziemy w ofercie e-sklepów?

produkty bezglutenowe w esklepach friscoModa na produkty niezawierające glutenu wciąż trwa – unikamy pszenicy i szukamy zamienników ulubionych produktów. Dla jednych to konieczność, inni sprawdzają, czy lepiej się czują, ale wszyscy chętnie robią zakupy w sklepach internetowych. Warto wiedzieć, jaka jest ich oferta produktów bez glutenu.

Bez glutenu – konieczność czy wymysł?

Mimo że oferta produktów bezglutenowych w e-sklepach jest bardzo szeroka, wciąż pojawiają się nowości, gdyż rośnie zapotrzebowanie. Wystarczy porównać wybór w Tesco czy Frisco. Opinie o tego typu diecie są jednak różne. Na pewno chorzy na celiakię muszą odstawić gluten, ale stanowią tylko około 1-2% populacji. Wiele osób jedynie podąża za modą. Produkty bez glutenu nie są z definicji lepsze i zdrowsze – wykluczenie glutenu z diety wcale nie musi wiązać się z korzyściami dla zdrowego człowieka.

Produkty bez glutenu – czyli jakie?

Produkty pozbawione glutenu zawierają po prostu zamienniki – jest to na przykład chleb kukurydziany czy gotowe dania. Przyjrzyjmy się, co znajdziemy odpowiedniego w poszczególnych działach.

Nabiał. Jeśli lubimy mleko, możemy zdecydować się na napój roślinny – np. mleko sojowe, ryżowe, migdałowe czy owsiane. Na rynku produkowane są też sojowe jogurty – naturalne i smakowe. Dla niemowlaków dostępne jest zaś mleko modyfikowane, bez glutenu.

Słodycze i przekąski. W ofercie e-sklepów nie brakuje też słodyczy bezglutenowych. Są to m.in. ciasta z kawałkami czekolady lub rodzynkami oraz ciastka pozbawione mąki pszennej na rzecz np. kukurydzianej. Dostępne są m.in. w Auchan czy Frisco. Opinie klientów są jednak różne – do ich smaku trzeba się przyzwyczaić. Można też skusić się na chipsy kukurydziane, jaglane chrupki, kisiel, daktylowe kulki, gotowe desery kokosowe bez glutenu, czy rurki kukurydziane z kremem kakaowym.

Wypieki. Osoby nietolerujące lub unikające glutenu nie muszą rezygnować z wypieków – można samodzielnie upiec ciasto czy chleb. Ważny jest jednak wybór mąki – polecamy mąkę kukurydzianą, lnianą, gryczaną lub z ciecierzycy. Do ciast zaś wyśmienita jest kokosowa, nadająca wypiekom aromatu.

Na rynku znajdziesz też wiele gotowych mieszanek do wypieków oraz odpowiedniego chleba – wystarczy sprawdzić w Piotrze i Pawle lub Frisco. Opinie smakoszy nie są najlepsze, gdyż polecają oni piec własny chleb, ale warto mieć przy sobie także gotowca. Jeśli wolisz pieczywo chrupkie, w sklepach pojawiły się też jego różne warianty smakowe i odmiany – np. lniane z ziołami.

Makarony. Różne pasty to dania szybkie i proste – uwielbiane przez Polaków. Osoby unikające glutenu nie muszą rezygnować z makaronu – na rynku pojawiło się wiele jego rodzajów. Odpowiedni będzie m.in. makaron kukurydziany lub gryczany. Zamiennikiem makaronu są też kasze naturalnie pozbawione glutenu – m.in. jaglana, gryczana czy coraz popularniejsza komosa ryżowa.

Robiąc zakupy, pamiętajmy jednak, aby czytać etykiety. To, co bezglutenowe nie jest automatycznie zdrowe.

Na skróty...

Wiadomości

Magazyn

  • Promocja
  • Czy wiesz, że...
  • Magazyn Policyjny

Sport

  • Żużel
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Tenis

Turystyka

  • Bieszczady
  • Dalekie Wyprawy
  • Podkarpacie

Kultura

  • Książki
  • Muzyka
  • Kino
  • Promocje

Zdrowie

  • Pierwsza Pomoc
  • Zdrowie i Urodai 
  • Poradnik

Regulaminy

  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin

Administracja