Słona cena cukru

cukier

Już pod koniec ubiegłego roku prognozowano dobry okres dla producentów słodyczy w roku 2010. Wraz z wejściem do Unii Europejskiej cena cukru znacznie wzrosła. Gdy wszystko wskazywało na to, że ceny będą już stabilne, cukier znów drożeje.

Dużo niższe okazały się zbiory trzciny cukrowej w Indiach i Brazylii, a zapotrzebowanie na nie nie maleje. Światowe zapasy cukru maleją w zastraszającym tempie. Produkcja cukru z trzciny wynosi ok. 80% i jest to bardziej opłacalne niż wytwarzanie go z buraków cukrowych.  Na zmniejszenie zbiorów miały głównie wpływ złe warunki pogodowe. Cena cukru nierafinowanego jest najwyższa od 30 lat. Znacznie wrosła także cena izoglukozy (słodki syrop ze skrobi). Jest to powszechny zamiennik cukru, chętnie stosowany w przemyśle spożywczym Wzrost cen cukru i izoglukozy powoduje znaczny wzrost cen słodyczy; czekolad, ciastek, cukierków. Już teraz za tego samego lizaka płacimy ok. 10 gr. drożej. „Różnica na słodkich ciasteczkach jest widoczna gołym okiem, ceny rosły ostatnio z każdą dostawą”- powiedziała pani Janina, pracująca od lat w osiedlowym sklepie spożywczym.

{jcomments on}

Web Marketing