Poznaj kuchnię regionu
- Szczegóły
- Opublikowano: 16 listopad 2012
- kaktus
Zwiedzając Polskę wielu ludzi już nie wyobraża sobie wizyty na Podhalu bez zjedzenia kwaśnicy, na Podlasiu – babki ziemniaczanej, w Wielkopolsce – czernicy… Co może zaproponować Podkarpacie? Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na cykl warsztatów kulinarnych poświęconych lokalnej specjalności Lasowiaków – kapuście ziemniaczanej.
Spotkania pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów” to propozycja na spróbowanie tego wyjątkowego, zupełnie nieznanego w innych regionach kraju dania, które w 2007 r. zostało wpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Warsztaty poprowadzi znawczyni lokalnej kuchni – pani Janina Olszowy. To wyjątkowa okazja dla smakoszy polskiej kuchni.
Zajęcia będą odbywać się w skansenie od listopada 2012 r. do kwietnia 2013 r., w każdą ostatnią sobotę miesiąca o godz. 12.00. Obowiązują zapisy: tel. 17 2271296 lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..">Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Wstęp jest bezpłatny.
Kolejnym etapem projektu będzie wydanie publikacji z przepisami na 12 rodzajów kapusty ziemniaczanej. Jej promocja odbędzie się w sierpniu.
Projekt został dofinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Wsparcie wyniesie 19 989,45 zł.
Program spotkań:
24 listopada – kapusta ziemniaczana z żeberkami/z rzepy
29 grudnia – kapusta ziemniaczana ze sznyclami cielęcymi/z kapustą kiszoną
26 stycznia – kapusta ziemniaczana z grochem okrągłym/z fasolą krasą
23 lutego – kapusta ziemniaczana na kwasie z ogórków/z fasolą brązową
30 marca – kapusta ziemniaczana z „jaśkiem”/z grochem okrągłym
27 kwietnia – kapusta ziemniaczana z młodych ziemniaków z zielonym groszkiem/z topinamburem i białą fasolką perłową
Lista produktów tradycyjnych: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Kapusta-ziemniaczana
Szczegóły także na: www.muzeum.kolbuszowa.pl