So20042024

AktualizacjaPn, 23 Paź 2023 1pm

Stwórz swoją ETNOchoinkę

Stwórz swoją ETNOchoinkę

W ramach comiesięcznych warsztatów etnograficznych...

Zespół „Kornele”

Zespół „Kornele”

Zespół „Kornele” z Młodzieżowego Domu Kultury w Rz...

Tytuły HONOROWYCH OBYWATELI wręczone

Tytuły HONOROWYCH OBYWATELI wręczone

Do zacnego grona Honorowych Obywateli Rzeszowa doł...

Tajemnice dawnej wsi

Tajemnice dawnej wsi

W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2012 Muzeum ...

Toczenie dzbanków w skansenie

Toczenie dzbanków w skansenie

Muzeum w Kolbuszowej zaprasza na kolejne zajęcia z...

Dni Otwarte MDK

Dni Otwarte MDK

Młodzieżowy Dom Kultury w Rzeszowie zaprasza na Dn...
build_links(); ?>
Back Jesteś tutaj: Start Kultura Poznaj kuchnię regionu

Poznaj kuchnię regionu

PLAKAT 72 DPIZwiedzając Polskę wielu ludzi już nie wyobraża sobie wizyty na Podhalu bez zjedzenia kwaśnicy, na Podlasiu – babki ziemniaczanej, w Wielkopolsce – czernicy… Co może zaproponować Podkarpacie? Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na cykl warsztatów kulinarnych poświęconych lokalnej specjalności Lasowiaków – kapuście ziemniaczanej.

Spotkania pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów” to propozycja na spróbowanie tego wyjątkowego, zupełnie nieznanego w innych regionach kraju dania, które w 2007 r. zostało wpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Warsztaty poprowadzi znawczyni lokalnej kuchni – pani Janina Olszowy.  To wyjątkowa okazja dla smakoszy polskiej kuchni.

Zajęcia będą odbywać się w skansenie od listopada 2012 r. do kwietnia 2013 r., w każdą ostatnią sobotę miesiąca o godz. 12.00. Obowiązują zapisy: tel. 17 2271296 lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..">Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Wstęp jest bezpłatny.

Kolejnym etapem projektu będzie wydanie publikacji z przepisami na 12 rodzajów kapusty ziemniaczanej. Jej promocja odbędzie się w sierpniu.

Projekt został dofinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Wsparcie wyniesie 19 989,45 zł.

Program spotkań: 

24 listopada – kapusta ziemniaczana z żeberkami/z rzepy

29 grudnia – kapusta ziemniaczana ze sznyclami cielęcymi/z kapustą kiszoną

26 stycznia – kapusta ziemniaczana z grochem okrągłym/z fasolą krasą

23 lutego – kapusta ziemniaczana na kwasie z ogórków/z fasolą brązową

30 marca – kapusta ziemniaczana z „jaśkiem”/z grochem okrągłym

27 kwietnia – kapusta ziemniaczana z młodych ziemniaków z zielonym groszkiem/z topinamburem i białą fasolką perłową

Lista produktów tradycyjnych: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Kapusta-ziemniaczana    

Szczegóły także na: www.muzeum.kolbuszowa.pl

Na skróty...

Wiadomości

Magazyn

  • Promocja
  • Czy wiesz, że...
  • Magazyn Policyjny

Sport

  • Żużel
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Tenis

Turystyka

  • Bieszczady
  • Dalekie Wyprawy
  • Podkarpacie

Kultura

  • Książki
  • Muzyka
  • Kino
  • Promocje

Zdrowie

  • Pierwsza Pomoc
  • Zdrowie i Urodai 
  • Poradnik

Regulaminy

  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin

Administracja