Inwestycja w zdrowie i naukę

kanapkaDbamy o edukację i rozwój naszych dzieci, zapisujemy je na wiele zajęć dodatkowych – języki obce, nauka gry na instrumentach, tenis, basen, taniec…. Kalendarze maluchów często są bardziej zapełnione niż niejednego dorosłego! Ale czy wszyscy rodzice zdają sobie sprawę z tego, że aby jego pociecha podołała wszystkim obowiązkom, należy zadbać o jej codzienną dietę bogatą we wszystkie składniki odżywcze, w tym niezbędne tłuszcze?

Z kalendarzem w ręku…

W dzisiejszych czasach dzieci bardzo często mają zaplanowane zajęcia od rana do wieczora. Rodzice chcą, aby jak najwięcej nauczyły się w okresie, kiedy ich mózgi są najbardziej chłonne i w ten sposób zapewniły sobie lepszą przyszłość. Ale czy na pewno? Młody organizm w szczególności potrzebuje odpowiedniego „paliwa” w postaci zbilansowanej diety dostarczającej wszystkie składniki odżywcze, aby podołać tak wielu obowiązkom. Niestety równie zabiegani rodzice często o tym zapominają. Kolejne dodatkowe obowiązki, bez wartościowych posiłków każdego dnia nie przyniosą oczekiwanych rezultatów. Pamiętajmy, że rozwój fizyczny i intelektualny naszych dzieci zależy w dużym stopniu od jakości ich codziennego żywienia. Jeśli nie nauczymy dzieci jedzenia śniadania w domu i zabierania do szkoły drugiej porcji, to będą kupowały w sklepikach szkolnych produkty o małej wartości odżywczej lub wręcz niekorzystnej dla zdrowia. Najczęściej są to słodycze, słodkie bułki i napoje lub produkty typu fast-food, takie jak hamburgery, hot-dogi czy frytki.

Fundamentem zdrowej diety są węglowodany złożone, dobrej jakości tłuszcze oraz białko. Mało lubiane nie tylko przez dzieci warzywa i owoce to najlepsze źródło błonnika, wielu witamin i składników mineralnych. Niezwykle istotne jest dostarczanie dziecku odpowiedniej ilości korzystnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają znaczącą rolę w rozwoju dzieci, natomiast nadal wiele osób uważa, że każdy tłuszcz jest zły - mówi dr Agnieszka Kowalik, dietetyk* - Rodzice powinni wiedzieć, że ważna jest zarówno odpowiednia dzienna ilość tłuszczu jak i jego jakość. Należy wybierać tzw. dobre tłuszcze czyli zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich bogatym źródłem są różne oleje roślinne, oliwa z oliwek, miękkie margaryny wysokiej jakości, ryby morskie, orzechy włoskie oraz awokado.

Eksperci do spraw żywienia zalecają by tłuszcz w diecie dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 18 lat dostarczał od 30% do 35% całkowitej energii. Tłuszcze umożliwiają przyswajanie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K.

Wynika z tego, że tłuszcz jest ważnym elementem korzystnej dla zdrowia, zbilansowanej diety, dlaczego więc cieszy się tak złą sławą? Ponieważ nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Według najnowszych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących tłuszczu w diecie „złe” tłuszcze – głównie pochodzenia zwierzęcego (a dokładniej nasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w maśle, śmietanie czy smalcu) powinny być częściej zastępowane tymi „dobrymi” nienasyconymi tłuszczami znajdującymi się w olejach roślinnych i margarynach. Jako część zbilansowanej diety eksperci zalecają, żeby przynajmniej 2/3 spożywanych tłuszczów stanowiły „dobre" tłuszcze nienasycone, w tym także wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, których organizm potrzebuje każdego dnia, ale nie potrafi ich wytwarzać w wystarczającej ilości, dlatego musimy dostarczać ich wraz z pożywieniem.

ramaJak zatem zdrowo rozpocząć dzień? To nic trudnego. Wystarczy rano użyć płynnej margaryny lub oleju do usmażenia naszemu dziecku pysznego, pożywnego omleta lub naleśników z owocami, natomiast na drugie śniadanie do szkoły przygotujmy kanapkę z pełnoziarnistego chleba posmarowanego Ramą, z ulubionymi dodatkami i warzywami. Dzięki urozmaiconej diecie nasze dziecko będzie pełne energii, nie będzie miało problemów z koncentracją uwagi i nauką – zwiększając tym samym swoje szanse na powodzenie podczas zajęć szkolnych i poza szkolnych!

Więcej informacji o margarynie Rama i jej korzystnym wpływie na zdrowie znajdują się na stronie: www.rama.eu


 

* Dr inż. Agnieszka Kowalik - ukończyła Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Żywienia Człowieka i GD.W 2006 r. uzyskała stopień doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Od 25 lat pracuje w Instytucie Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, obecnie jako starszy asystent – dietetyk w Klinice Chorób Metabolicznych. Specjalizuje się w leczeniu dietetycznym pacjentów z wrodzonymi wadami metabolizmu rozpoznawanymi na podstawie skriningu selektywnego.{jcomments on}

Web Marketing