So20042024

AktualizacjaPn, 23 Paź 2023 1pm

build_links(); ?>
Back Jesteś tutaj: Start Zdrowie Kategorie Odżywianie Przechowywanie warzyw – co musisz wiedzieć?

Przechowywanie warzyw – co musisz wiedzieć?

packing 945146 1280Wielu specjalistów podkreśla, jak ważne są one w naszej diecie. Warzywa, bo o nich mowa, powinny się znaleźć w każdy posiłku, bo są cennym źródłem witamin. Jak w prawidłowy sposób powinieneś je przechowywać?

W szkole uczymy się, że warzywa zawierają wiele cennych składników odżywczych, ale niewielu nauczycieli porusza kwestię ich prawidłowego przechowywania. Tymczasem od tego czynnika w dużej mierze zależy to, czy za pomocą przygotowanych warzyw rzeczywiście dostarczymy do organizmu niezbędnych witamin i mikroelementów. Jeżeli dotychczas nie interesowałaś się tym zagadnieniem, sprawdź, jakie warunki magazynowania są optymalne dla poszczególnych owoców i warzyw.

Pomidorów i cebuli nie wkładamy do lodówki

Większość warzyw z powodzeniem można przechowywać w lodówce. Są jednak i takie, którym zbyt niska temperatura przeszkadza. Do tej grupy, poza pomidorami i cebulą, zalicza się również ogórki i ziemniaki. Włożenie takich warzyw do lodówki spowoduje, że stracą one swoje walory smakowe. Ogórki i ziemniaki mogą też zacząć się szybciej psuć. Lepszym rozwiązaniem będzie zatem przechowywanie ich w suchych, zacienionych miejscach. Idealnym miejscem jest spiżarnia, czyli pomieszczenie zbudowane z myślą o magazynowaniu produktów spożywczych i domowych przetworów. Jeżeli nie korzystasz z takiego, czas zacząć.

Które warzywa przechowywać w lodówce?

Warzywa, które należy przechowywać w lodówce to m.in. brukselka, kapusta czy sałata. Najlepiej wygospodarować dla nich jedną z dolnych półek, bo tam temperatura jest nieco wyższa niż w górnych częściach lodówki. Ponieważ po umyciu takie warzywa choćby jak sałatę trudno osuszyć, dobrze wyłożyć półkę lub szufladę ręcznikiem papierowy, który wchłonie wilgoć.

Opakowanie ma znaczenie

W zależności od warzyw, możemy je kupić luzem (np. ogórki) lub w opakowaniach (choćby pieczarki). Wybierając porcjowane warzywa, warto zwrócić uwagę na opakowanie. Aby cyrkulacja powietrza była możliwa, producenci najczęściej stosują opakowania wyposażone w niewielkie otwory. Kupując choćby pieczarki, warto zdjąć folię z produktu i przesypać do większego opakowania. Szeroki wybór opakowań m.in. do warzyw, w tym także opakowania styropianowe można znaleźć m.in na stronie Naczyniajednorazowe.pl.

 

Źródło: https://naczyniajednorazowe.pl/24-opakowania-styropianowe-na-wynos.

 

Na skróty...

Wiadomości

Magazyn

  • Promocja
  • Czy wiesz, że...
  • Magazyn Policyjny

Sport

  • Żużel
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Tenis

Turystyka

  • Bieszczady
  • Dalekie Wyprawy
  • Podkarpacie

Kultura

  • Książki
  • Muzyka
  • Kino
  • Promocje

Zdrowie

  • Pierwsza Pomoc
  • Zdrowie i Urodai 
  • Poradnik

Regulaminy

  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin

Administracja