So07122019

AktualizacjaPn, 25 Lis 2019 9am

Back Jesteś tutaj: Start Zdrowie Kategorie Odżywianie Fałszowanie produktów żywnościowych – co podrabia się najczęściej?

Fałszowanie produktów żywnościowych – co podrabia się najczęściej?

miodPomimo przepisów prawa oraz częstych kontroli dotyczących jakości, niektórzy producenci żywności decydują się na fałszowanie produktów, by ograniczać koszty produkcji i szukać oszczędności. Tworzone w ten sposób produkty mają imitować te właściwe, lecz różnią się od nich względem składu i właściwości. Oznacza to obniżenie wartości produktu i wprowadzenie konsumenta w błąd. Jakie produkty są najczęściej fałszowane?

Tłuszcze roślinne i masło 

Artykułami, które często ulegają fałszowaniu są oleje roślinne. Producenci kierują się tutaj przede wszystkim kwestiami ekonomicznymi, a oszustwa polegają na podawaniu innego regionu niż faktyczne miejsce pochodzenia oraz dodawanie gorszych jakościowo olejów do tych droższych. Ten drugi sposób służy maskowaniu jakości oleju i może to dotyczyć choćby oliwy z oliwek, do której dodaje się tańsze oleje roślinne. Czasem w tłuszczach roślinnych wykazana jest również obecność domieszki tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Innym produktem tłuszczowym, który może podlegać fałszerstwu jest masło. Dotyczy to przede wszystkim udziału tłuszczu mlecznego, który zgodnie z prawem powinien stanowić przynajmniej 83-83% składu, jeśli artykuł ma być nazywany masłem. Producenci zamiast tego dodają czasem tańszego tłuszczu palmowego.  

Miód 

W tym przypadku do zafałszowania dochodzi najczęściej po dodaniu cukru (trzcinowego, kukurydzianego lub buraczanego) czy też syropu glukozowo-fruktozowego lub z sacharozy. Czasem takie błędy mogą być również skutkiem nieodpowiedniego karmienia pszczół przez samego pszczelarza. Z kolei jeśli chodzi o zamierzone fałszerstwo ze strony producentów, to zdarza się mieszanie różnych gatunków miodu lub podawanie mylnych informacji odnośnie pochodzenia produktu.  

Jak rozpoznać fałszowaną żywność od oryginalnej? Zainteresowani szkoleniem z zakresu bezpieczeństwa żywności, więcej informacji na ten temat znajdą na stronie https://szkolenia.bureauveritas.pl/szkolenie/h21-fspca-prewencyjne-srodki-nadzoru-w-bezpieczenstwie-zywnosci/

Na skróty...

Wiadomości

Magazyn

  • Promocja
  • Czy wiesz, że...
  • Magazyn Policyjny

Sport

  • Żużel
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Tenis

Turystyka

  • Bieszczady
  • Dalekie Wyprawy
  • Podkarpacie

Kultura

  • Książki
  • Muzyka
  • Kino
  • Promocje

Zdrowie

  • Pierwsza Pomoc
  • Zdrowie i Urodai 
  • Poradnik

Regulaminy

  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin

Administracja