Fałszowanie produktów żywnościowych – co podrabia się najczęściej?
- Szczegóły
- Opublikowano: 01 listopad 2019
- Super User
Pomimo przepisów prawa oraz częstych kontroli dotyczących jakości, niektórzy producenci żywności decydują się na fałszowanie produktów, by ograniczać koszty produkcji i szukać oszczędności. Tworzone w ten sposób produkty mają imitować te właściwe, lecz różnią się od nich względem składu i właściwości. Oznacza to obniżenie wartości produktu i wprowadzenie konsumenta w błąd. Jakie produkty są najczęściej fałszowane?
Tłuszcze roślinne i masło
Artykułami, które często ulegają fałszowaniu są oleje roślinne. Producenci kierują się tutaj przede wszystkim kwestiami ekonomicznymi, a oszustwa polegają na podawaniu innego regionu niż faktyczne miejsce pochodzenia oraz dodawanie gorszych jakościowo olejów do tych droższych. Ten drugi sposób służy maskowaniu jakości oleju i może to dotyczyć choćby oliwy z oliwek, do której dodaje się tańsze oleje roślinne. Czasem w tłuszczach roślinnych wykazana jest również obecność domieszki tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Innym produktem tłuszczowym, który może podlegać fałszerstwu jest masło. Dotyczy to przede wszystkim udziału tłuszczu mlecznego, który zgodnie z prawem powinien stanowić przynajmniej 83-83% składu, jeśli artykuł ma być nazywany masłem. Producenci zamiast tego dodają czasem tańszego tłuszczu palmowego.
Miód
W tym przypadku do zafałszowania dochodzi najczęściej po dodaniu cukru (trzcinowego, kukurydzianego lub buraczanego) czy też syropu glukozowo-fruktozowego lub z sacharozy. Czasem takie błędy mogą być również skutkiem nieodpowiedniego karmienia pszczół przez samego pszczelarza. Z kolei jeśli chodzi o zamierzone fałszerstwo ze strony producentów, to zdarza się mieszanie różnych gatunków miodu lub podawanie mylnych informacji odnośnie pochodzenia produktu.
Jak rozpoznać fałszowaną żywność od oryginalnej? Zainteresowani szkoleniem z zakresu bezpieczeństwa żywności, więcej informacji na ten temat znajdą na stronie https://szkolenia.bureauveritas.pl/szkolenie/h21-fspca-prewencyjne-srodki-nadzoru-w-bezpieczenstwie-zywnosci/