Rodzina a zdrowe odżywianie
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 08, maj 2012 08:11
- Kinga Litwińczuk
Dziecko zaczyna grymasić przy stole? Znowu zmuszasz je do jedzenia, stosując różnorodne techniki i wyszukane sposoby? A może boisz się, by u Twojego dorastającego dziecka nie pojawiły się zaburzenia związane z odżywianiem? Jak w takim razie nie dopuścić do ewentualnych problemów w kwestii łaknienia, jak się ustrzec przed nimi?
„Prawidłowe nawyki żywieniowe najlepiej zaszczepić wśród członków swojej rodziny jak najwcześniej. Właśnie w rodzinie dziecko uczy się od najwcześniejszych lat podejścia do odżywiania, do własnego ciała. Tam nabywa pewnych zachowań i nawyków dotyczących dbania o zdrowie – to psychiczne i fizyczne.”- mówi ekspert z portalu PoProstuZdrowo.pl
Ortoreksja - obsesyjnie zdrowe odżywianie
- Szczegóły
- Opublikowano: środa, 25, kwiecień 2012 08:49
- Kinga Litwińczuk
Bezdyskusyjne jest twierdzenie, że warto odżywiać się zdrowo. Trudno zaprzeczyć też temu, że spożywanie produktów naturalnych to inwestycja w dobre samopoczucie i prawidłową pracę organizmu. Jednak, kiedy naturalne i zdrowe odżywianie zaczyna przyjmować znamiona „obsesji”, kiedy zawładnie naszymi myślami i ukierunkuje większość naszych działań właśnie na obszar odżywiania, to oznacza, że wpadliśmy w pułapkę zastawioną przez sidła ortoreksji.
Ortoreksja (in. orhorexia nervosa, z greckiego orthos – oznacza poprawiać, korygować) - to nic innego jak nieokiełznana wręcz i obsesyjna chęć ciągłego kontrolowania wybranej ścieżki zdrowego odżywiania. Zachowania osób z ortoreksją, na pierwszy rzut oka, nie wywołują niepokoju. Bo skrupulatne wybieranie w sklepie produktów do spożycia, szczegółowe czytanie etykiet na opakowaniach czy opracowywanie dokładnego menu na najbliższe dni nie jest w zasadzie niczym złym. Jednak jest pewna granica.
Światełko dla globalnej otyłości
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 27, marzec 2012 13:55
- Kinga Litwińczuk
Do jednych z czynników powodujących przedwczesną śmierć zalicza się otyłość wynikającą z nieprawidłowego odżywiania się. To co jemy nie zawsze jest zdrowe i może prowadzić do negatywnych konsekwencji, z którymi przyjdzie nam się zmierzyć. Otyłość to plaga dzisiejszych czasów i zmora dla coraz większej liczby ludzi.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określa zdrowie jako „stan pełnego dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko jako brak choroby lub niedomagania (ułomności)”. Utrzymanie prawidłowej kondycji wiąże się z wieloma działaniami. Nie ulega wątpliwości, że do jednych z nich należy dobrze dobrana i zbilansowana dieta. Kluczową rolę odgrywa także aktywność fizyczna.
Jedzenie, które poprawia humor
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 12, kwiecień 2012 16:53
- Kinga Litwińczuk
Bez jedzenia trudno wyobrazić sobie nasze funkcjonowanie. Lubimy jeść, bo to dzięki makroelementom dostarczanym do organizmu możemy polepszyć samopoczucie. Dzięki przekąskom które spożywamy, dodajemy sobie zastrzyk energii na cały dzień.
Często siedząc w pracy, oglądając film czy czytając książkę sięgamy po przeróżne przekąski. „Zanim sięgniemy po przekąski warto zastanowić się nad ich wartościami odżywczymi, które dostarczamy naszemu organizmowi. Musimy pamiętać, że przekąski po które sięgamy między posiłkami powinny być zdrowe i pełnowartościowe dla naszego organizmu.
Dzień Bez Mięsa - tak przywitaj wiosnę!
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 20, marzec 2012 09:00
- Joanna Szalasz
Zostań jednodniowym wegetarianinem! Jest ku temu okazja – Dzisiaj (20 marca) obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa. Okazja idealna, bo jutro pierwszy dzień wiosny, która na powrót wniesie do naszych kuchni świeże warzywa i owoce!
Idea Międzynarodowego Dnia bez Mięsa (ang. Meatout Day) narodziła się w Ameryce w 1985 roku. Od początku inicjatywa miała na celu wskazywać na zalety wegetariańskiego stylu życia oraz istotną rolę warzyw, owoców i zbóż w naszej codziennej diecie. Obecnie w wielu stanach USA 20 marca organizuje się festiwale propagujące zdrowe odżywianie oraz pokazy i warsztaty uczące przyrządzania dań wegetariańskich. Obecnie Dzień bez Mięsa zyskał popularność także w Europie.