Pt19042024

AktualizacjaPn, 23 Paź 2023 1pm

feed-image
build_links(); ?>
Back Jesteś tutaj: Start Zdrowie Kategorie Odżywianie

Dieta odkwaszająca cudownym sposobem na odchudzanie?

dieta odkwaszajacaNie ulega wątpliwości, że wszyscy żyjemy w czasach, w których bardzo trudno jest utrzymać dobre zdrowie. Obecnie coraz częściej słyszy się o wszelkiego rodzaju chorobach, które śmiało można nazwać mianem cywilizacyjnych. Do nich to zaliczamy: depresję, zaburzenia odżywiania, nadwagę, otyłość, zespół metaboliczny, nadciśnienie tętnicze, czy też plaga naszych czasów, czyli nowotwory. W podtrzymaniu zdrowia nie pomaga nam również środowisk, w jakim żyjemy na co dzień. Zanieczyszczania wokoło nas pochodzą z wody, gleby, powietrza, a więc z żywności, którą hodujemy, kupujemy i spożywamy. Substancje szkodliwe i metale ciężkie dostające się do naszego organizmy, nieprawidłowa i źle skomponowana dieta powodują, że nasz organizm zaczyna funkcjonować nieprawidłowo, a także zwiększa się jego podatność na różnego rodzaju choroby.

Czytaj więcej...

Jak schudnąć bez stosowania diety?

dietawyrzeczenia dChcesz schudnąć, ale słowo „dieta” wywołuje w Tobie skrajne emocje? Wiemy, że samo słowo dieta pochodzi z języka starogreckiego i oznacza przyjęty styl życia lub sposób odżywiania się. Jednoznacznie jednak kojarzy nam się z wyrzeczeniami, odmawianiem sobie pewnych potraw lub wykluczaniem ich z jadłospisu. Metody: „MŻ” lub „nie jedz tego, bo od tego zgrubniesz, a od tamtego schudniesz” niestety wpływają niezbyt dobrze na Twoje samopoczucie i kojarzą się negatywnie z dietą odchudzającą. 

Diet takich powstało w ostatnich czasach chyba kilkaset i każda z nich ma inne założenia. Jedne wykluczają produkty danej grupy pokarmowej, a inne znowu wskazują na produkty, które sprzyjają odchudzaniu. 

Czytaj więcej...

CHIPSY ZAPRASZAMY DO LAMUSA

suszone-owoceŻyjemy w biegu… szybko przemieszczamy się, intensywnie pracujemy, w pośpiechu odpoczywamy i spożywamy posiłki. O zdrową dietę nie jest łatwo. Z braku czasu nie dbamy o to, aby odpowiednio selekcjonować składniki odżywcze potrzebne naszemu organizmowi. Co więcej, producenci kuszą nas wysokokalorycznymi przekąskami oraz łatwymi do przyrządzenia daniami „z torebki”. Tymczasem, Światowa Organizacja Zdrowia apeluje o wyeliminowanie niezdrowych przekąsek i zastąpienie ich pożywnymi, a przede wszystkim zdrowymi bakaliami. Na szczęście produkty te stają się coraz bardziej trendy.

Obecne kanony piękna definiowane są przez osoby znane i sławne. Na ich wzór wszyscy chcemy wyglądać atrakcyjnie i zdrowo – bo harmonijna sylwetka, lśniące włosy, gładka cera niezmiennie są w modzie. Jak zatem znaleźć się w tym elitarnym kręgu ludzi „na czasie”? – zdrowych, tryskających energią i chęcią do życia. Odpowiedź na to pytanie nie jest odkrywcza. Sposób przyrządzania posiłków, a przede wszystkim pochodzenie i jakość spożywanych produktów determinują kondycję witalną każdego człowieka.

Czytaj więcej...

Skarby natury przez cały rok - czyli o suszonych owocach i warzywach słów kilka

Suszone-bakalieJeżeli chcemy cieszyć się bogactwem smaków i wartości odżywczych wielu gatunków warzyw i owoców przez cały rok, warto pomyśleć o sposobach ich przechowywania. Odpowiednio wysuszone lub zamrożone produkty to skarbnica witamin oraz smaków, które są dla nas na wyciągnięcie ręki…

Wysusz to sam!

Metoda suszenia produktów żywnościowych jest znana człowiekowi praktycznie od wieków. Suszenie znacznie przedłużało przydatność jedzenia i pomagało zachować jego wartości odżywcze. Również współcześnie, suszone owoce i warzywa mają swoich wielu zwolenników, zwłaszcza, że możemy je przygotować sami – w domu. Rodzajów warzyw i owoców, które możemy poddać procesowi suszenia jest naprawdę wiele, więc każdy miłośnik zdrowej żywności z tego całego wachlarza propozycji może wybrać coś dla siebie. – zaznacza Sławomir Ogryzek, Prezes Zarządu firmy ROS-SWEET Sp. z o.o. – dystrybutora orzechów, suszonych owoców i bakalii.

Czytaj więcej...

Oliwki – narodowy skarb Hiszpanii

Hiszpańskie-oliwki---logoHiszpańskie oliwki są różnorodne pod względem kolorów i sposobów przyrządzania. Mogą być marynowane, solone, przyprawiane ziołami czy faszerowane. Mają uniwersalny smak, który sprawia, że można je jeść solo lub jako jeden ze składników wielu potraw: przekąsek, sałatek, dań głównych... a nawet deserów. Ponadto są niskokaloryczne i bogate w witaminy, dzięki czemu stanowią podstawę zrównoważonej diety.

Hiszpania jest największym producentem oliwek na świecie. Nic więc dziwnego, że oliwki stanowią bardzo istotny składnik kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Charakteryzują się one uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je spożywać zarówno bez żadnych dodatków, jak i w towarzystwie innych składników.

Czytaj więcej...

Na skróty...

Wiadomości

Magazyn

  • Promocja
  • Czy wiesz, że...
  • Magazyn Policyjny

Sport

  • Żużel
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Tenis

Turystyka

  • Bieszczady
  • Dalekie Wyprawy
  • Podkarpacie

Kultura

  • Książki
  • Muzyka
  • Kino
  • Promocje

Zdrowie

  • Pierwsza Pomoc
  • Zdrowie i Urodai 
  • Poradnik

Regulaminy

  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin
  • Regulamin

Administracja